husmorstips logo

Städa smart utan dyra produkter

Hur städar man efter vinterkräksjuka?


Hur städar man efter vinterkräksjuka och hur kan man förhindra att fler drabbas? En gång per år händer det som varje barnfamilj i Sverige fruktar mest: vinterkräksjukan kliver innanför dörren som en objuden gäst. Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus och normalt så blir man bra efter 1-3 dagar. Det talande med vinterkräksjuka är emellertid att den har en förmåga att komma tillbaka och skapa en ond cirkel där den smittar inom hushållet.

Att just barnfamiljer drabbas är logiskt då smittan ofta förs över från andra och att exempelvis förskolor och vanliga skolor dels har många personer i omlopp och dels också - i många fall - har ganska bristande rutiner vad gäller hygien. Detta innebär att man aldrig riktigt kan slappna av. Även om ett utbrott av vinterkräksjuka just har kurerats så finns det en uppenbar risk i att den återkommer och drabbar familjen ännu en gång.

Tyvärr finns det inga enkla lösningar på problemet och tyvärr så handlar det om en risk som måste tas; barn måste få vistas med andra barn och allt man kan göra som förälder är att vidta förebyggande åtgärder för att skydda barnen - och sig själv - så långt det är möjligt. Dessa åtgärder innebär allt från städning till personlig hygien. Vi tänkte strax gå igenom hur man städar efter vinterkräksjuka, men först ska vi peka på det viktigaste - att tvätta händerna.

Handskbeklädd hand torkar av kran i badrum

Så tvättar du dina händer för att undvika smitta

Vinterkräksjuka smittar primärt genom tre olika tillvägagångssätt:

  • Genom kontakt med andra människor.
  • Genom hantering av vissa livsmedel av en smittad person .
  • Genom att vissa livsmedel - importerade bär exempelvis - inte kokats före användning.

Två av dessa kan man alltså förhindra genom att vara noga med hygienen i allmänhet och genom att tvätta händerna i synnerhet. Det krävs inte mer än följande tillvägagångssätt för att förhindra att både smitta- och att smitta andra.

    1. Tvätta händerna med tvål och vatten. Var noggrann och gör detta innan- och efter varje måltid samt efter toalettbesök. Se till att torka händerna noggrant och använd gärna en egen handduk.
    2. Flytande tvål är att föredra och om det handlar om offentliga platser så ska du använda pappershanddukar.
    3. Var lite restriktiv med direkt kontakt med andra. Kort sagt: skaka hand med viss skepsis. Du behöver inte ge nära vänner krattan varje gång ni träffas.
    4. Handsprit då? Nja, faktum är att handsprit handlar om rent placebo då det kommer till vinterkräksjuka. Spriten biter inte på de virus som framkallar sjukan.

Så här rengör du efter att ni haft vinterkräksjuka i hemmet

Till mångt och mycket så handlar det om sunt förnuft då det kommer till att hantera vinterkräksjuka. Om ni drabbas så måste ni också minimera risken att smitta andra eller att smittas igen inom familjen. Se till att ta en extra sjukdag, se till att barnen är symptomfria innan de återvänder till skola/förskola och var noga med hygienen.

Vad gäller hemmet och städning så gäller det att vara noggrann och i synnerhet då det kommer till de ställen i huset som ofta vidrörs och som används frekvent. Här kan vi nämna kranar i köket och på toaletten som exempel. Även lysknappar, handtag, skåpluckor och fjärrkontroller kan rengöras.

Det är även viktigt att använda plasthandskar i samband med att man städar efter en vinterkräksjuka. Att toaletten - med tanke på hur utbrottet ser ut - behöver en rejäl städning behöver knappast nämnas. Städa toaletten både en och två gånger och fokusera på alla detaljer. Använd gärna klorin, men var försiktig så att du inte skvätter detta på dina kläder eller på dig själv.

Tvättning är viktigt. Först och främst så ska alla sängkläder tvättas och detta i en så hög temperatur som möjligt. Släng även med alla handdukar som använts. Kläderna ni haft på er måste också tvättas i de temperaturer de klarar av utan att krympa.

10 Sep 2019